Povijest HPD-a Kozjak

Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak osnovano je 29. travnja 1949. godine s ciljem pošumljavanja i održavanja planinarskih i šumskih puteva te planinarskih aktivnosti. Danas društvo okuplja 250 zaljubljenika u prirodu i planine koji svojim aktivnostima svakodnevno pridonose promociji planinarstva i očuvanju okoliša.

O osnivanju društva i okolnostima u kojima je nastalo pročitajte u isječku iz knjige Jurice Gizdića objavljene povodom 60. godišnjice Društva.

U 1949. godini, kada je Društvo osnovano, planinarska društva izvan većih gradova bila su rijetkost. Osnivanje planinarskog društva u Kaštel Sućurcu u to vrijeme bilo je planinarski pothvat vrijedan divljenja. To je bilo prvo planinarsko društvo u manjem mjestu.

Zanimljivo je spomenuti da je mjesto Sućurac 1949. godine imalo manje od 3000 stanovnika dok ih danas broji preko 7500. Posljedice Drugoga svjetskoga rata bile se svugdje vidljive. Gazilo se po ruševinama od posljedica bombardiranja. Osjećala se oskudica u svemu i svačemu. Osnovni prehrambeni proizvodi, kao i tekstil, bili su racionalizirani i dobivali su se na tzv. točkice. Tvornica Jugovinil bila je u fazi izgradnje, a tvornica cementa uhodavala se za poslijeratnu proizvodnju. Gotovo svi mještani, kako zaposleni tako i nezaposleni, bavili su se zemljoradnjom. U mjestu još nije bilo kina, radio aparati su bili rijetkost, dok se o televiziji pa i automobilima saznavalo iz tiska. Dragovoljnost rada i radnih obveza bili su svakodnevnica.

U takvim prilikama je 1949. godine osnovano Planinarsko društvo Kozjak. Od tog vremena započinje organizirana planinarska djelatnost u mjestu u kojemu nikada prije nije postojalo takvo društvo.

Sagledavajući prilike u tom vremenu možemo se zapitati što je tada navelo mlade ljude koji su bili u svakodnevnom dodiru s prirodom, kada zrak i okoliš još uvijek nije bio zagađen, kada je more Kaštelanskog zaljeva bilo čisto, da osnivaju planinarsko društvo koje je, između ostalih ciljeva, imalo i cilj organizacije izleta u prirodu?

Listajući požutjele bilješke iz sačuvane pismohrane, uočavamo da se poglavito htjelo organizirano nastupati prigodom pošumljavanja, održavanja i popravljanja poljskih i planinarskih putova, a zatim u okviru tadašnje organizacije Narodne fronte i planinarski djelovati.

Činjenica je da je u to vrijeme Narodna vlast posebnu brigu posvećivala pošumljavanju goleti i devastiranih površina. Stariji se i danas sjećaju udarničkih radova na pošumljavanju sadnjom brnistre (žuke), a trebala je biti sirovina za tekstil.
Osim toga, Planinarsko društvo Mosor iz Splita je u jesen i u proljeće organiziralo šumske dane u kojima bi se pošumljavalo ili bi se pak uništavao borov prelac. Pojedinci iz Kaštel Sućurca, srednjoškolci i zaposlenici u Splitu, priključili bi se tim akcijama. U učestalim razgovorima tijekom rada došlo se na ideju kako bi se u Sućurcu mogla osnovati sekcija Planinarskog društva Mosor iz Splita. U začetku ideje nije se niti pomišljalo na osnivanje samostalnog planinarskog društva u Sućurcu iz razloga što se nije znalo koliko je interes za planinarstvo, a pravila Hrvatskog planinarskog saveza predviđala su za osnivanje društva najmanje 50 članova.

Na osnivanje Društva utjecalo je i propagiranje planinarstva poslije Drugoga kongresa fiskulturnog saveza Jugoslavije.

Izrađen je prijedlog pravila po uzoru na Planinarsko društvo Mosor iz Splita. Znakovito je za povijest da je Osnivačka sjednica Skupštine održana prve nedjelje u mjesecu travnju 1949. godine u prostorijama Nogometnog kluba Jadran. Osnivačkoj sjednici Skupštine nazočni su bili, pored ostalih, predstavnik Mjesne organizacije Narodne fronte, predstavnik Komisije za fiskulturu Narodnog odbora općine Split i predstavnici Planinarskog društva Mosor. Izabrana je i uprava Društva koju su sačinjavali: predsjednik Bruno Bakotić, dopredsjednik Miroslav Sokol, tajnik Pero Alfirević i blagajnik Roko Jerkunica. Navedena četvorka ušla je u povijest, kako Planinarskog društva Kozjak tako i Hrvatskog planinarstva uopće.

Dana 29. travnja 1949. godine od nadležnih državnih organa dobijena je obavijest o registraciji Društva te je Planinarsko društvo Kozjak iz Kaštel Sućurca moglo započeti s redovnim djelovanjem.

Dva dana poslije, na prvosvibanjskoj fiskulturnoj paradi u Splitu, nastupila je i grupa od pet članova društva. Bio je to prvi povijesni javni nastup Planinarskog društva Kozjak iz Kaštel Sućurca.

Početak rada Društva, što je i razumljivo, bio je prožet s teškoćama. Bez planinarske tradicije, bez iskustva u takvome radu, te bez najnužnijih financijskih sredstava i prostorija, nastojalo se ipak ići dalje. Sve poteškoće su savladavane zahvaljujući nesebičnom entuzijazmu članova prve Uprave Društva kao i prvih aktivista koji su od prvog dana bili orijentirani na vlastite snage koristeći moto da rad pokreće ijude i usmjerava ka napretku.

U onom vremenu i prilikama nitko nije mogao naslutiti razvitak Društva, kao i razmjere do kojih se Društvo do danas razvilo.

Skromnost predviđanja dolazi naročito do izražaja i u tadašnjim pravilima rada Društva, a u njima se među zadatcima djelovanja navodi: potpomaganje izgradnje, popravljanje i izgradnja planinarskih kuća i skloništa, te osposobljavanje istih, u suradnji sa ostalim društvima.

Zahvaljujući afirmaciji društvenog rada, članovi Društva, a posebno članovi Uprave, uživaju izuzetan ugled u svojim radnim sredinama. Društveni i osobni ugled članova pridonijeli su dobivanju pomoći i pribavljanju materijala, poglavito za dragovoljne radne akcije koje je organiziralo i izvodilo Društvo. Prve bjeloliske, murve i tamarise u mjestu zasadili su članovi Društva. Oni su redovito pošumljavali i padine Kozjaka, što im je nekako i prešlo u naviku, tako da su neke od zelenih površina djelo članova društva.

Također, tijekom 1950. i 1951. godine osnivaju se: foto — sekcija, markaciona sekcija, sekcija za pošumljavanje, izletnička i druge. Tih godina Društvu pristupa veliki broj novih članova. U vojno — pomorskoj bazi u Divuljama osniva se planinarska sekcija Društva. (izvorni tekst: Jurica Gizdić – 60 godina HPD-a Kozjak Kaštel Sućurac, 2009.)

Planinarski dom Putalj

Planinarski dom Putalj je kamena katnica smještena na malom obronku podno južne stijene Kozjaka s prekrasnim panoramskim vidikom na Split, Kaštela i Kaštelanski zaljev. Posjeduje ukupno 59 ležaja, dvije blagovaonice, kuhinju, vanjske i unutarnje sanitarne čvorove te natkriveni kamin. U sklopu doma radi ugostiteljski objekt Proplanak koji planinarima i drugim gostima nudi tradicionalne planinarske ručkove i smještaj po povoljnim cijenama.

Hrvatski planinarski savez je PD Putalj proglasio najboljim planinarskim domom u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu.

Ideja o izgradnji planinarskog doma na padinama Kozjaka rodila se još 1951. godine, a put od ideje do realizacije bio je zaista mukotrpan. Ipak, zahvaljujući neviđenoj upornosti brojnih članova društva koji nisu posustajali ni onda kad je sve izgledalo beznadežno, 1953. otkupljen je teren i izvršen prijenos vlasništva. Sama izgradnja je započela 1955. godine. Najveću poteškoću predstavljalo je prenošenje materijala po nepristupačnom terenu, jer je sve, osim kamena, valjalo iznijeti na leđima i magarcima. Članovi društva su uložili preko sto tisuća volonterskih sati, a svoj su obol podjednako dali muškarci i žene. Napokon, 1. svibnja 1962. godine, dom je svečano otvoren. Sjećam se, bila je lijepa sunčana nedjelja, slavlje je bilo neviđeno s bezbroj članova i samih mještana Sućurca, kao i okolnih mjesta. Svečanost je uveličača i mjesna limena glazba.

Ubrzo se pokazalo da dom, iako prostran, ne može zadovoljiti potrebe sve većeg broja posjetitelja. Zabog toga je 1967. započela nadogradnja proširenjem uz istočnu stranu starog doma. Da bi se ovaj dio gradio što brže i s manje truda, koristila se modernija tehnika u prevoženju materijala. Isti je u dva navrata prebacivan helikopteromzahvaljujući suradnji s vojnom bazom u Divuljama čiji su pojedini članovi bili uključeni u naše društvo. Nažalost, 13. lipnja 1977. godine nakon prebačene jedne ture materijala, sajla kojom se kačila mreža zapela je za liticu i helikopter se srušio. Poginula su četiri člana posade. U znak sjećanja na tu tragediju i iz zahvale poginulima, na mjestu nesreće podigli smo spomenik. Svake godine na dan katastrofe održimo komemoraciju i položimo vijence u nazočnosti rodbine poginulih.

Novi dio doma dovršen je 1979. godine (iz teksta Špirka Domljanovića u knjizi “60 godina HPD-a Kozjak Kaštel Sućurac”, 2009.)

 

Kontakt za informacije i rezervacije planinarskog smještaja u PD Putalj: Mario Špar 092 221 0107