Svečana skupština HPD-a Kozjak povodom 75. obljetnice društva
Foto: Ivana Topić/Portal grada Kaštela

Svečana skupština HPD-a Kozjak povodom 75. obljetnice društva

Povodom 75. obljetnice Hrvatskog planinarskog društva Kozjak u sućuraćkom kinu Sveti Juraj je upriličena svečana skupština kojoj su uz članove nazočili i predstavnici Grada Kaštela, HGSS-a, HPS-a, kaštelanskih udruga i drugih planinarskih društava.

Predsjednik HPD Kozjak Marko Lemac predstavio je aktivnosti Društva u posljednjih pet godina.

Izletnička sekcija na čelu s Ivanom Barišićem organizirala je u tom razdoblju 67 društvenih izleta, pet općih i pet malih planinarskih škola, a školovano su i tri vodiča te šest vodiča pripravnika. Posebno je istaknuta Tanja Perković za organizaciju i realizaciju malih planinarskih škola i Marijo Špar koji je osmislio te već pet godina organizira Dječje kampove HPD-a Kozjak.

Trail sekcija koju vodi Ante Bubić je održala 250 treninga, a članovi su sudjelovali na više desetaka trail utrka na kojima su osvojili ukupno 153 medalje. U razdoblju od pet godina zaslugama pročelnika Bubića organizirane su i prve trail utrke našeg društva i to dvije utrke “Kozjak trail” te tri Dječje trail lige.

Pročelnik Markacijske sekcije Hrvoje Gotovac pobrinuo se za redovno održavanje dobrog stanja planinarskih staza i markacija na Kozjaku. Školovano je osam novih markacista, a članovi sekcije redovno sudjeluju u svim radnim akcijama Društva.

Gospodarska sekcija koju vodi Damir Tomić se pobrinula za dovršetak sanacije planinarskog doma Putalj, uređenje društvenih prostorija na Gojači, veteranske kućice i skladišta na Kozjaku. Redovno su organizirane i radne akcije, kroz pet godina njih desetak, na koje su se u velikom broju odazivali svi aktivni članovi društva.

Medijska sekcija s pročelnicom Ivanom Perković pobrinula se za kontinuiranu promociju svih aktivnosti društva putem interneta, medija i promotivnih materijala. Educirani su novi članovi, a na PD Putalj su od 2019. organizirane četiri Likovne kolonije HPD Kozjak čiji su radovi korišteni u humanitarne svrhe. Od travnja 2024. pročelnica sekcije je Tea Jukić.

Krajem 2022. osnovan je Speleološki odsjek HPD-a Kozjak na čelu s Ivicom Perkovićem, koji od 2024. vodi Ivana Perković. Odsjek okuplja 11 speleologa i speleoloških pripravnika te više suradnika. Od osnutka je organizirano 20-ak speleoloških akcija prilikom kojih je istraženo više desetaka objekata na matičnom brdu i okolici. Članovi odsjeka se redovito educiraju, pomažu svom i drugim društvima prilikom Općih škola i organizacija izleta.

Foto: Ivana Topić/Portal grada Kaštela

Predsjednik Društva Marko Lemac istaknuo je i pojedine članove koji su ostvarili poseban uspjeh u petogodišnjem razdoblju.

Roko Perković je 2022. s osam godina samostalno popeo vrh Hrvatske Sinjal što ga čini najmlađim članom HPD Kozjak kojem je ovaj pothvat pošao za rukom.

Pohvalio je i Ivana Bubića koji je kao najmlađi član trail sekcije Dračari sudjelovao na brojnim treninzima i utrkama s kojih je nerijetko kući ponio i medalje.

Naši članovi Marijo Špar i Ivica Perković svako ljeto sudjeluju na alpinističkim usponima na vrhove preko četiri tisuće metara nadmorske visine, a 2021. im se pridružio i predsjednik društva Marko Lemac na usponu na Zumsteinspitze (4563 mnv) i Signalkuppe (4554 mnv).

Naša članica Stela Plazonić je ostvarila uspon na vrh Afrike Uhuru (5895 mnv), baš kao i Sanda Doljanin koja je vrh Kilimanjara uspela kao pratnja slijepog planinara Feruča Lazarića.

Ivan, Lara, Nela i Duje Barišić su dobili najviše priznanje HPS-a za prolazak cijele Hrvatske planinarske obilaznice.

Dugogodišnjem članu i veteranu Špirku Domljanoviću uručena je plaketa HPD Kozjak za kontinuirani i izniman doprinos radu društva.

Predstavnik Grada Kaštela Grgica Benutić je pohvalio rad HPD-a Kozjak te članovima čestitao ovu veliku obljetnicu.

– Biti ovdje ispred vas nakon 75 godina truda, rada i stvaranja, što doma, što prostorija na Gojači je predivno. U jednu ruku i ja sam ponosan, jer smo moja obitelj i ja također članovi društva. Nadam se da ispred nas stoji još puno plodnih godina. Posebno bih zahvalio ljudima koji organiziraju planinarske škole, posebno Dječje planinarske škole, jer to je nešto predivno i to ne može raditi nitko tko nema veliko srce prema djeci, prema prirodi i planinama. Hvala vam u ime Grada i gradonačelnika – kazao je Benutić.

Predstavnica HPS-a Ivana Radonić obratila se članovima u ime krovne planinarske organizacije.

– Ovo je jedna slavljenička godina, HPS slavi 150. obljetnicu od prvog organiziranog izleta, Kozjak slavi pola od toga, ali ne sumnjam da ćete i vi doći do 150. obljetnice, pogotovo kada vidim ovako veliki trud svih članova. Svaka vam čast na tome, pokrivate sve segmente planinarstva i društvenog rada. Svaka vam čast i još jednom, sretan rođendan – kazala je Radonić, a zatim uručila priznanja HPS-a članovima koji su se istaknuli dugogodišnjom aktovnošću i doprinosom, kako društvu, tako i cijeloj planinarskoj zajednici.

Brončani znak HPS-a dobili su Marin Anterić i Mirjana Popović, srebrni znak Marijo Špar, Ivica Perković, Domagoj Božin, Bartol Popović, Jurica Čatipović i Tomislav Prolić. Dugogodišnjim aktivnim članicama, veterankama Mariji Antičević i Nađi Domljanović uručeno je najviše odličje – plaketa HPS-a.

Riječ je preuzeo pročelnik HGSS Split Branimir Jukić koji je pohvalio dobru suradnju HPD-a Kozjak s Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

– Jako mi je drago da vas mogu pozdraviti ispred HGSS stanice Split, ali i u moje osobno ime, jer mene za ovo društvo vežu jako lijepe uspomene i dugogodišnje prijateljstvo. Lijepe uspomene na speleološke i visokogorske akcije, dječje kampove, Male planinarske škole, i mene i cijelu moju obitelj. Moja djeca su prve planinarske korake napravila u Maloj planinarskoj školi kod Tanje i tu su se zaljubili u planinu.

Po pitanju suradnje HPD Kozjak i HGSS stanice Split, najbolje je da odmah kažem da su u sadašnjem Upravnom odboru od sedam ljudi, četvero članovi HPD Kozjak. To su Ivan Milanović Miki, Jurica Čatipović, Ivica Perković Perka i Lino Jakšić, a Marijo Špar je u Sudu časti. Uz našeg Grgu Puljasa, Jurica Čatipović vodi i našu ispostavu u Kaštelima, a jezgru čine članovi ovog društva. Primjer je to jedne jake, dobro opremljene ispostave, s pripadnicima spremnim za sve vrste akcija. Ispostava Kaštela je i dobar primjer jako dobre suradnje s jedinicama lokalne samouprave, pogotovo s Gradom Kaštela gdje se razvio dobar partnerski odnos, a rezultat toga je i naša kuća u Kaštelima koja je najbolji objekt od svih naših devet ispostava. Ta kuća je otvorila vrata i za sva planinarska društva, odvijaju se tu brojne edukacije, postala je svojevrsni obučni centar.

Moram spomenuti i novitete koji su u HGSS-u krenuli upravo iz Kaštela. To je Projekt 300, a začetnici su Jure, Grgo i Frane Bebić, a Jure je i danas koordinator projekta ispred Stanice, dok novu generaciju vodi naš Tomo Blažević – kazao je Jukić i još jednom članovima HPD Kozjak čestitao 75. obljetnicu.

Predsjednik Marko Lemac je na samom kraju uručio zahvalnice članovima koji su se u proteklom razdoblju iskazali svojom aktivnošću za dobrobit društva. Program skupštine je vodila Marijana Vulas, a pjesmom su je uveličale kaštelanske Neverinke. Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.