NA VRHU AFRIKE “Najveličanstveniji izlazak sunca u životu i neopisiv osjećaj sreće”

NA VRHU AFRIKE “Najveličanstveniji izlazak sunca u životu i neopisiv osjećaj sreće”

Osvojiti vrh Kilimandžara je doživljaj za pamćenje… neponovljivi trenuci zajedništva, podrške, ljepote prirode, prijateljstvo, svaki lagani korak i svaki teški uzdah – sve je to uspon na Kili.

Kilimandžaro je san svakog planinara, ali i svih ostalih avanturista. To je inače najveća samostojeća planina na svijetu, a ima i najviši vrh kontinenta Afrike Uhuru peak, visine od 5.895 m.

Ruta počinje na visini od 1.800 m, a ulaz je kroz prašumu koja je čudesna. Da bi se došlo do vrha treba proći četiri klimatska pojasa. Čudesno je koliko se različitih krajobraza prođe u tih pet, šest, sedam dana koliko traju uspon i spuštanje. Primjerice, čuvarkuće koje kod nas rastu pri tlu tamo su visoke pet metara.

Uspon je cijeli psihičke naravi, a zadnji dan je i tehnički zahtjevan i zahtijeva dodatno poštovanje tog najvećeg masiva na svijetu. Tijekom penjanja imali smo velike vremenske oscilacije, preko dana veliki plus, jako sunce i prašinu, a preko noći veliki minus i ledeni jaki vjetar koji nam je dodatno otežavao. Hodali smo danima, spavali jako malo u šatorima, a visinska nam je uzrokovala nesnosne glavobolje, pritisak, temperaturu, mučninu, probavne tegobe…

Ali, bez obzira na sve te teškoće, stabilnom psihom i pozitivnim razmišljanjem smo peti dan krenuli u 23 sata na svoj noćni uspon do vrha i uspjeli se popeti. Ne svi, ali većina nas je uspjela vidjeti najveličanstveniji izlazak sunca u životu i ujutro biti na krovu Afrike, što je neopisiv osjećaj sreće.

Sve se može kad se hoće. Osvajanje vrhova je kao i život, nije uvijek lako, ali nema odustajanja osim ako te baš ne zadese stvari na koje ne možeš utjecati. Sve u svemu uspjeh i doživljaj za pamćenje ❤️